बुधवार, 27 अक्तूबर 2010

MIJN GELIEFDE HEILIGEN KOE


MIJN GELIEFDE HEILIGEN KOE

Niet iedereen zal begrijpen waarom heel India de Koe eert
Maar hun zienswijze in deze is helemaal juist.
Het is heel belangrijk om alles eens door de ogen van een ander geloof/cultuur te bekijken.
Dan pas kun je begrijpen hoe hun liefde is voor moeder Koe.
De Koe staat voor de moeder die heel de wereld te eten geeft dat heeft niet iedereen zich gerealiseerd. Zelfs als een moeder door omstandigheden haar kind niet kan voeden komt de Koe eraan te pas. Want wij gebruiken haar melk om onze kinderen groot te laten worden. En dat is wel wereldwijd. Wat zijn wij in het dierenrijk en als mens zonder Koe.
De Koe die ons nog zeer vele anderen producten verschaft die van haar melk gemaakt kan worden. En waar hongersnood heerst de Koe te hulp komt. Hoe mooi verwoord zijn de vier spenen van de uier van de koe die de vier levensdoelen (purusartha's) voorstellen:

zinnelijke bevrediging (kama),
maatschappelijk succes (artha),
vervulling van plichten (dharma)
bevrijding (moksa).

Terwijl materialisten het spirituele verwaarlozen en sommige ascetische scholen de wereldse aspecten veronachtzamen en anderen geloven (moslims) maar met Koe sollen leert de Indiase cultuur dat elk van deze levensdoelen zijn deel moet krijgen. De vierzijdigheid van de koe-uier symboliseert aldus de integriteit en volheid van het leven. De Koe is een wereld dier en wij zouden met zijn allen van haar af moeten blijven ook van haar vlees. De Koe is als een Godin die het verdiend geëerd te worden en waar wij groot respect voor zouden moeten hebben want de Indiër heeft dat ook voor zijn vrouw de moeder van zijn kinderen die gelijk staat aan de koe want ook de koe heeft een drachttijd van 9 maanden. Je zou bijna zeggen dat de mens zich gedraagt als een dier, want in de dieren wereld eten dieren elkaar op om in leven te kunnen blijven dat is de natuur. Maar wij als mens hebben dat vlees helemaal niet nodig ons darmstelsel is al helemaal niet ingesteld op vlees daar het darmstelsel veel te lang is. Het is niet eens goed voor u gezondheid omdat vlees acht uur lang in uw darm ligt te rotten en te stinken daar komen nu de windjes vandaan. En dat niet alleen ook de toxine zal zich door u lichaam verspreiden door de gasvorming in u darmen. In principe zouden dieren helemaal niet gedood moeten worden voor de consumptie van de mens. Het is toch heel bizar dat er wereldwijd zoveel voedsel te krijgen is waarbij wij het zonder vlees kunnen stellen. De Koe is een edel dier omdat het alle vrouwelijke eigenschappen in zich draagt zelfs God Krishna bespeeld zijn fluit in het bijzijn van Koe terwijl hij fluitend het Koe herderinnetje verleid. In India is de Koe wettelijk beschermd tegen slachting want de Koe is de draagster en schenkster van wijsheid, kennis en leermeester, moederschap en naastenliefde gelijk aan de vrouw. De Koe moet blijven leven omdat het leven voortbrengt (kalfjes) en leven geeft (melk) aan iedereen die dat nodig heeft over heel de wereld. De koe als onderdeel van de natuur word geïdentificeerd met Ahimsa (afwezigheid van de wil om te doden) dus handen af van de Koe.



Eve Keune

कोई टिप्पणी नहीं:

एक टिप्पणी भेजें