गुरुवार, 21 अक्तूबर 2010

Karwa Chauth 26 okt Diwali feest 5 nov











Vedische maand Kartika Krishna Paksha 24 okt – 6nov



Beste mensen In een extra nieuwsbrief zal het onderwerp over Hindoestaanse crematie en rituelen uitgebreid aan de orde komen, door grote drukte is er nog geen tijd geweest om dit af te maken। Het gaat goed met de bijeenkomsten voor de Shri Hanumat Shakti Jagran en op 17 dec zal er een grote laatste bijeenkomst zijn met een lezing van Dr। Koenraad Elst (groot India-kenner) over Ayodhya, meer informatie volgt in de komende nieuwsbrief। Op de website is een apart item over de Surya Kumbha in Suriname opgenomen, daar zullen evt. nieuwe berichten geplaatst worden mbt dit evenement. De nieuwe Panchangam (Vedische kalender voor 2011/12) kan al besteld worden door 16,95 p.st. over te maken op ING 4829989 tnv Muhurta Instituut met vermelding van het aantal kalenders. De kalenders worden naar het adres gestuurd van degene die de overschrijving heeft gedaan. Dit voor de duidelijkheid en een betere controle wie wel en geen kalender heeft aangevraagd en gehad, houd u hier aub rekening mee. Wij wensen u weer een goede periode toe en veel leesplezier.



Karwa Chauth 26 okt




Karwa Chauth 26 okt Karwa Chauth valt in de vedische maand Kartika Krishna Paksha. Dit is een speciale dag voor echtparen om hun relatie te bestendigen m.a.w. te versterken. In de Shiv Purana wordt beschreven dat Godin Parvatti aan God Shiva (haar echtegnoot) vraagt om een ritueel wat de relatie tussen echtelieden versterkt en tevens gezondheid en bescherming biedt. God Shiva antwoordde hierop dat dit op de dag van Karwa Chauth zal zijn, als het de dag van Godin Parvatti is. Op de betreffende dag gaat de vrouw de hele dag vasten. Later op de dag versieren ze hun handen met henna tekeningen en gaan ze met hun echtegenoot naar de Mandir. De vrouw voert de Parvatti Puja uit. Hierna gaat ze samen met haar man naar buiten om naar de maan te kijken en vragen ze gezondheid en bescherming voor elkaar. Vervolgens neemt de vrouw rijst en geld (dakshina) in haar hand en gaat ze samen met haar man naar een Katha (lezing) luisteren en na afloop geeft ze de rijst en het geld aan een Brahmaan en vragen ze om zijn zegening. Als laatste vragen ze aan beide schoonmoeders om hun zegening.

Diwali feest 5 nov






In Nederland en Suriname zijn we gewend om het Diwali feest op 2 dagen te vieren. Een dag vóór Diwali wordt er een dya aangestoken voor Jama Radj. Daarna vieren we Diwali. Traditioneel duurt het Diwalifeest 5 dagen.
De 1e dag, wo 3 nov, is het Dan Vantari Puja. Dan Vantari is de grondlegger van de Ayurvedische geneeskunst. Dan Vantari is de reïncarnatie van Vishnu. Men bidt dan voor de gezondheid en het is gunstig om op deze dag iets nieuws aan te schaffen. Deze dag wordt ook Dhan Teres genoemd.
Op de 2e dag, do 4 nov, is het Narka Chatur Dashi. Narka was een demon die op deze dag door Krishna werd verslagen. Men brandt dya’s en bidt om vergeving van zonden. In Noord India wordt op deze dag ook de geboortedag van Hanuman gevierd. Traditioneel wordt, vóór zonsopgang en na een douche, Hanuman Puja gedaan.
Op de 3e dag, vr 5 nov, is het feitelijke Diwali feest. Na zonsondergang brandt men dya’s (gheelampjes) en laat ze de hele nacht branden en wordt Maha Laxmi Puja en Maha Kali Puja uitgevoerd. Vervolgens , net vóór zonsopgang, voert men een ritueel uit genaamd Daridra Nishkasna. Dit ritueel is bedoeld om alle negatieve energie van geesten cq entiteiten uit huis te verdrijven. Men neemt een bamboe of houten schaal (geen ijzer etc) en men loopt door alle kamers en maakt kabaal door met een stok op de schaal te slaan. Nadien wordt de schaal ver van het huis weggegooid.
Op de 4e dag, za 6 nov, wordt Gowardhan Puja gedaan. Gowardhan is een berg in India alwaar men bidt dan voor het welzijn van de koeien. Men kan deze puja gewoon thuis doen Op de 5e dag, zo 7 nov, is Bharti Dwitija (dag van broer). Op deze dag gaat de broer naar het huis van zijn zus en geeft haar een kado. Daar heeft de zus iets speciaals gekookt voor haar broer.

Deze maand zijn er weer 3 pakketten kleding, schoolspullen en speelgoed naar het project Nickerie in Suriname verstuurd, onze dank voor alle giften.

Het heeft even geduurd maar nu kunnen filmpjes van vieringen in de Mandir ect gezien worden op you tube, het is van een betere kwaliteit dan op livestream.
De link:
www.youtube.com/muhurta

कोई टिप्पणी नहीं:

एक टिप्पणी भेजें