मंगलवार, 29 दिसंबर 2009

Vrijdag 15 januari 2010 is volgens de vedische kalender een zeer bijzondere en gunstige dag .

Beste mensen
Tijdens de kerstdagen en de komende jaarwisseling in het koude, besneeuwde Nederland, wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe Vedische kalender, de Panchangam. Het is een tijdrovende klus maar Pt Shankar doet dit met alle liefde. De Stichting, die zich ten doel heeft gesteld om goede informatie te verstrekken mbt tot oa de Vedische kalender kan tevreden terugkijken op het eerste jaar van haar bestaan. We hebben gemerkt dat er vele vragen zijn over juiste Muhurta’s, over de betekenis van de diverse Vedische feestdagen en begrippen, alsmede over het uitvoeren van rituelen. We hopen dat men, mede door de nieuwsbrieven, meer geïnformeerd wordt over tal van vedische zaken en bewuster om kan gaan met deze kennis. Naast de themadagen in augustus zijn er ook twee voorlichtingsavonden geweest over het Hindoeïsme voor leden van de protestantse gemeenschap in Nieuwe Pekela en in Meeden. Men had warme belangstelling en werden goede vragen gesteld met de afspraak in het voorjaar hieraan een vervolg te geven. Dit is wat de stichting beoogt, samen leven in respect voor elkaars identiteit, denk en levenswijze. Er zijn enkele kleding zendingen geweest naar een mandir in Nickerie /Suriname. Op financieël gebied kunnen we melden dat er verschillende donaties zijn geweest oa naar aanleiding van het verschijnen van de Panchangam. Er is in totaal zo’n 2000 euro gedoneerd en de uitgaven bedragen 390 euro. De bestuursleden van de stichting hebben uit privévermogen de meeste kosten gedragen zo’n 1350 euro, om een saldo te kunnen opbouwen. Bijdragen in natura zoals Triloki Dhaam mandir, die ons geweldig gesteund heeft met de organisatie van de themadagen in augustus en bij diverse feestdagen. Maar ook de mensen die belangeloos hebben bijgedragen in de vorm van lezingen, muziek en dansdemonstraties. Dit jaar zal de stichting zelf de kosten gaan dragen en u begrijpt dat we daarom meer geld nodig hebben. De ANBI beschikking is opnieuw aangevraagd daar de nieuwe eisen zijn dat 90% voor het algemeen nut besteedt wordt. We vragen donateurs om ons periodiek bij te staan. Ook kan men activiteiten of delen daarvan sponsoren. Bedrijven help ons met uw diensten als bv drukwerk. We zouden graag meer activiteiten ontplooien en uw goede ideeën en suggesties zijn welkom. Hebt u tijd over om te helpen met het vertalen van belangrijke vedische informatie, die nagenoeg allen in Hindi, Sanskriet of Engels zijn geschreven, meld u zich aan. Graag zouden we ook onderzoeken wat de effecten zijn van het gebruik van mantra recitatie en vedische rituelen, wellicht een mooi afstudeerproject voor iemand?
Wordt donateur van Stichting Shri Sanatan Dharma Nederland
ING 1726138



15 januari 2010
Vrijdag 15 januari 2010 is volgens de vedische kalender een zeer bijzondere en gunstige dag die in geen duizend jaar is voorgekomen. Op deze dag komen drie gebeurtenissen samen, de zon komt in steenbok wat Makara Sankranti heet. Tevens is het de laatste dag van Krishna paksha, van de vedische maand Magha die Mouni Amavashya heet en als derde vindt er een zonsverduistering plaats.
In India, tijdens de Kumba Mela, verwacht men in de plaats Prayag ongeveer 10 miljoen mensen alleen al uit Prayag en omgeving. die komen baden in de Ganges. Dit doet men om zegen te krijgen van Godin Ganga en ook van andere Goden en Godinnen. Deze dag is gunstig om Mantra te reciteren, puja uit te voeren voor een goede gezondheid en kennis. Men geeft Brahmanen daan in de vorm van sesamzaad.



20 jan Vasanti Panchami
Geboortedag van Saraswati. Deze dag kan men zien als een vedische dag waarop in relaties, de man de vrouw eert en de vrouw de man, dit heet Rati Kaam Mahotsva. Men kan ook een puja uitvoeren voor kinderen die leerproblemen hebben. Het dragen van kleding in de oranje kleur is gebruikelijk op deze feestdag.

22 jan
Achala Saptami
Gunstige dag om iets te ondernemen in een bedrijf bv starten met een nieuwe bedrijf, een verhuizing,hiervoor wordt een puja uit-gevoerd.

30 jan
Geboortedag van Sant Ravi Daas Jyanti, een heilige man die in Benaris is geboren onder moslim bewind. Hij heeft zich ingezet om de gedwongen bekeringen naar de islam aan te pakken en heeft Sanatan Dharma beschermd.

कोई टिप्पणी नहीं:

एक टिप्पणी भेजें