मंगलवार, 28 सितंबर 2010

Vedische maand Ashwin Krishna Paksha 24 sept t/m 7 okt




Pitri Paksha
Tijdens deze periode van 15 dagen in Krishna Paksha worden onze voorouders en overleden dierbaren geëerd en herdacht. Men kan een Pitri Puja uitvoeren voor de zielenrust van hen en jezelf. In Nederland en Suriname is men wat huiverig om een Puja uit te voeren in deze tijd, er bestaan hierover veel verhalen en interpretaties van wat wel of niet mag. Echter men kan met een gerust hart deze Puja uitvoeren daar deze speciaal hiervoor bestemd is. Ook de dagelijkse Puja’s thuis en in de Mandir hoeven niet gestopt worden maar dienen door te gaan.
Als een zoon iets voor zijn vader en/of moeder in deze dagen wil doen is het belangrijk om de Puja uit te voeren op de Tithi van de overleden persoon. Als men dit niet weet kan men dit doen op de laatste dag, op 7 okt.
Degene die deze Puja mag uitvoeren is de oudste zoon maar indien deze niet kan dan de volgende zoon। Is er geen zoon dan komt de vrouw of man van de overledene. Daarna komt de zoon van de dochter en daarna wordt een priester gevraagd of iemand anders. In de volgende nieuwsbrief ga ik in op de rituelen en de betekenis ervan.







Binnenkort in uw mailbox
een extra nieuwsbrief over de Surya Kumbha Parvaa in Paramaribo/Suriname

Wordt donateur van Stichting Shri Sanatan Dharma Nederland
ING 176138

कोई टिप्पणी नहीं:

एक टिप्पणी भेजें